Sunday, 29 November 2015

Film - Hvem ejer Ejersbo?

A film has been made about the Danish author Jakob Ejersbo. He died very young. Just after his death his triologi about Tanzania was publish. Three huge books. The film ought to have brought new insight in his life and more understand of his books, but unfortunately it add very little. The impression is that a couple of his friends just want a bit of the spotlight. Very sad indeed.

Officiel filmplakat 


En meget selvsmagende film, hvor to venner sætter sig selv i centrum, uden at de bicdrager med noget. Det er en lukket fortælling, hvor vi er tilskuere til en privat og utydelig samtale mellem Christian Kirk Muff og Morten Alsinger.

Jeg er måske ikke den rette til at anmelde filmen om Jakob Ejersbo. Det er simpelthen for tæt på, og jeg ved ikke helt, hvorfor jeg har bragt min i denne situation. Da bøgerne udkom blev jeg hele tiden spurgt af alle omkring mig, hvad jeg syntes om dem. Mit konsekvente svar var, at jeg nok ikke var den rette at spørge, fordi bøger handler om mig og mit liv. Underforstået var det, at jeg derfor ikke kunne forholde mig til dem som bøger og litteratur. Det forholder sig ikke meget anderledes med filmen. Alligevel sad jeg i biografen på premieredagen onsdag den 25. november, og derfor skal jeg forsøge at være nøgtern, uden at love for meget.

Historiens ramme

Filmens kontekst er, at de to venner, Christian og Morten, bestiger Kilimanjaro i Tanzania. Morten Alsinger har på Jakobs dødleje lovet at sprede hans aske ud fra toppen af bjerget. Og et løfte er et løfte. I filmen følger vi de to venner tage til Tanzania og bestige Kilimanjaro. Det vil sige, at Christian giver op på halvvejen. Den konstant talende Christian Kirk Muff. Desværre har han ikke noget interessant at sige. Hans modsætning Morten Alsinger er tavs på hele turen med vildt opspilede øjne, der viser hans ubehag for alt omkring ham, men han har givet et løfte. Løftet bliver indfriet. Ved filmens slutning drysser Morten asken fra den døde Jakob Ejersbo ud i vinden. Der er intet klimaks, ikke noget storladet eller extraordinært over det. Jakobs aske forsvinder næsten usynligt i vinden. Vi har ikke et øjeblik fornemmelse af at befinde os på et af verdens højeste bjerge.

Vigtige stemmer

Løbende gennem filmen bliver deres vej mod Kilimanjaros top afbrudt af sekvenser, hvor vi møder centrale personer i Jakob Ejersbos liv. Jakobs forældre. De virker meget distancerede. Måske kender de ham ikke rigtig, eller også er det for smertefuldt at mindes deres døde søn? Søsteren optræder meget solidarisk og forsøger at fortælle om de vilkår, de voksede op under i Tanzania. Hun siger ikke noget, vi ikke allerede ved, men hun virker i det mindste oprigtig. Den mest interessante person vi møder er Ali. Ali er Jakobs barndomsven i Tanzania. Han fortæller om deres opværkst samnen og deres respekt for hinanden. Men forresten, så er der jo også Samantha, men hende får vi kun lov til at se bagfra.

Det bedste ved filmen, hvis jeg skal anstrenge mig til det yderste for at sige noget godt, er de passager, hvor der læses op fra Jakob Ejersbos bøger. Det betyder også, at filmen er ligegyldig. Hvorfor skrev Jakob Ejersbo ikke noget i sit testamente, så vi kunne have været foruden denne slåen plat på hans berømmelse?

Sensationelle afsløringer?

Som det måske alledrede er fremgået, så bliver det undervejs gennem filmen ”afsløret”, hvor tæt bøgerne er på Jakobs eget liv. Men også dette vidste vi godt i forvejen. Alligevel udpensles det gang på gang i filmen, at Ali selvfølgelig er Marcus, som er den ene hovedfigur i Liberty. Det betyder, at Jakob er Christian, som er den anden centrale karakter i Liberty. Samantha dør allerede i slutningen af "Eksil" af en overdosis af udefinerligt narko. Christian er meget fascineret af Samantha og ulykkeligt forelsket i hende. Desværre tør Christian Kirk Muff og Morten Alsinger ikke lade hende komme til orde i filmen. De er så rystende angst for hende, og hvad der kunne have været sket, på trods af at hun har været død meget længere tid end Jacob Ejersbo selv.

Derfor får vi ikke den eneste interesante afsløring. Hvem er Samantha? Og det er rigtig synd. Samantha ville nemlig kunne have eksploderet historien, så vi ville have fået noget nyt at vide om Jakob Ejersbo. Det har Rune og Morten desværre ikke været interesseret i. Formålet synes at være at stjæle fra Jakobs berømmelse, så solen skinner på dem for en stund.

I burde skamme jer.

1 comment:

Unknown said...

Det er sgu da en af de mest selvcentrerede filmanmeldelser, jeg har læst i mit lange liv. Er det fordi du har boet i Kampala en gang? Eller at du er misundelig på Ejerbos liv? Eller har du egentlig ikke har meget at byde på selv?

Måske du skulle have taget dig selv alvorligt, citat: "Jeg er måske ikke den rette til at anmelde filmen om Jakob Ejersbo."
Så korrekt, så korrekt…